Syv grunner til å drikke te

23.10.2013
10:32

1. God som tørstedrikk
Å drikke te er en fin måte å variere væskeinntaket på, skulle du bli lei av å drikke vann. Sammen med vann er nemlig usukret te den beste tørstedrikk, ikke minst fordi den inneholder så mange gode stoffer. Te med koffein dehydrerer ikke kroppen - til det er koffeinnivået altfor lavt. Men om du ikke ønsker den oppkvikkende effekten koffeinet gir, kan du drikke urtete i stedet.

2. Styrker immunforsvaret
Grønn te er tetypen som inneholder flest av de gode stoffene. Grønn te inneholder en spesiell type polyfenol kalt EGCG, som øker forekomsten av regulative T-celler. Disse cellene er viktige for immunsystemet, og kan regulere hvordan det reagerer mot trusler. Forløpig må det forskes mer på området, men det skader altså ikke immunforsvaret å drikke grønn te daglig.

3. Kan beskytte mot hjertesykdommer
Drikker du minst tre kopper te om dagen, kan dette være med å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er flavonoidene i teen som gir denne effekten, for de hjelper til å bryte ned fett i blodårene. Det beste er å velge grønn te, for grønn te inneholder flere andre antioksidanter i tillegg.4. Kan krympe svulster
Flavanoidene i te har vist seg å kunne krympe svulster, og dermed er te potensielt kreftforebyggende. Faktisk har studier vist at spesielle flavanoider i svart og grønn te tar rotta på kreftceller. Slike studier er foreløpig bare gjort i laboratoriet, og det er brukt ekstrakter fra te, men vil likevel bare være positivt å drikke te hvis man vil redusere risikoen for kreft.

5. Holder deg sprek når du blir eldre
Har du lyst til å være selvhjulpen så lenge som mulig? En amerikansk studie av 14.000 personer over 65 år over en treårs periode viste at de som drakk mest grønn te fungerte mye bedre enn dem som ikke gjorde det. Nå skal det sies at de som drakk mye grønn te ogå spiste sunnere generelt sett, så hvorvidt det var selve teen, eller også resten av kostholdet som spilte inn er uklart. Det beste er selvsagt å spise sunt (mye frukt og grønt) og trene og bevege seg.6. Senker blodtrykket
Tre kopper svart te om dagen kan senke blodtrykket, viser forskning. Dersom du virkelig har høyt blodtrykk må det nok sterkere midler til, for teen vil bare senke blodtrykket litt. Et sunnere kosthold med mindre fett og salt, og mer mosjon må til for å få virkelig effekt på blodtrykket. Men det er altså ikke dumt å drikke svart te i tillegg.

7. Hjelper deg å holde vekta
Dette er vel nesten den hyggeligste bieffekten av å drikke te. Grønn te bremser nemlig opptaket av fett fra maten. Faktisk er det snakk om en reduksjon på opptil 30 prosent. Det skal sies at disse resultatene kom med studier på mus, men andre studier har vist at personer som drikker grønn te jevnlig legger på seg saktere enn andre.

Og - som om dette ikke var nok, så har studier også vist at te kan være bra for tennene.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits